(Dubbelklik op de foto voor een duidelijker beeld)
Guinee-Bissau is een land in het westen van Afrika, grenzend aan de Atlantische Oceaan, met de omvang van Nederland. Het ligt ingeklemd tussen Senegal in het noorden en Guinee-Conakry in het oosten en zuiden. Het land telt 1,6 miljoen inwoners. Administratief is het verdeeld in 11 Regio’s, die ieder op zich weer zijn onderverdeeld in 2-6 administratieve Sectoren.
Empada ligt in de regio Quinara in het zuidwesten van Guinee Bissau.
Guinee-Bissau is een voormalige Portugese kolonie. Sinds de onafhankelijkheid in 1975 heeft het land vele kleine en grotere interne conflicten gekend en geldt het als een typische ‘failed state’: van een effectief bestuur is geen sprake. Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw zijn enkele malen verkiezingen gehouden, maar de gekozen bestuurders werden veelal door staatsgrepen of andere conflicten weer terzijde geschoven. Conflicten worden tussen militairen onderling en/of tussen militairen en politici uitgevochten. De bevolking is zelden doelwit. De conflicten die het land het meest belemmerd hebben in ontwikkeling en tot een enorme teruggang in internationale hulp en samenwerking leidden zijn het ‘militair-politieke’ conflict in 1997-1998 en de militaire coup van 12 april 2012, die gevolgd werd door een door de militairen geïnstalleerde ‘overgangsregering’. In 2014 worden onder sterke internationale druk weer parlement- en presidentsverkiezingen georganiseerd.
De economie van het land verkeert al vele jaren in een moeizame situatie. In de tijd van de Portugese overheersing was rijstbouw belangrijk, ook voor de export, evenals enkele andere landbouwactiviteiten (pinda’s, palmolie). De laatste decennia zijn (onbewerkte) cashewnoten het belangrijkste exportproduct geworden, vooral naar India. Een belangrijk deel van de beschikbare grond wordt nu ingenomen door de cashewbomen. Een groot probleem is de grote afhankelijkheid van één landbouwproduct. Als de internationale prijs aanzienlijk daalt, of wanneer er andere problemen met inkoop of transport van cashewnoten zijn, heeft het overgrote deel van de zeer arme bevolking nauwelijks meer iets te besteden (met name aan het hoofdvoedsel rijst).
Het Bruto Nationaal Product bedraagt 1.369 USD per capita per jaar. 67 % van de bevolking leeft onder de armoede grens van 1,90 USD (per dag te besteden). Op de Human Development Index nam Guinee-Bissau in 2015 plaats 178 in van 188 landen.
De levensverwachting is 55 jaar. Belangrijke ziekte- en sterfte oorzaken zijn malaria, diarree, longontsteking, HIV/AIDS en tuberculose. De HIV1 percentage onder volwassenen was 3 % in 2014 en HIV2 5% (HIV2 geldt als minder agressief/dodelijk).
In deze failed state zijn de publieke voorzieningen enorm zwak georganiseerd: bestuur, onderwijs, gezondheidszorg en rechtspraak. In de hoofdstad proberen ambtenaren, militairen en enkele privéondernemingen te overleven. In de periferie moet iedereen een landje bewerken om aan de kost te komen: rijst, bonen, pinda’s, cashewnoten en visserij zijn de belangrijkste inkomensbronnen. Zodoende is buiten de hoofdstad Bissau bijna iedereen boer. Vruchtbaar land is er in de sector Empada genoeg. De kunst is om efficiënt en effectief te produceren. Water en transport zijn daarvoor twee zeer essentiële voorwaarden. Elektriciteit is nauwelijks beschikbaar en hooguit op basis van een privégenerator en heel soms op basis van zonne-energie.
Meer informatie
- Als je meer wil weten over Guinee Bissau, zie de website van René Gussenhoven. Hij woont al jaren in Bissau, en is daar werkzaam als zelfstandig onderwijs- en organisatieadviseur, leraar en publicist.
2. Er is een uitgebreide reisgids voor Guinee Bissau te raadplegen op
3. In oktober 2017 is een boek verschenen van Jan van Maanen, honorair consul van Nederland en het Verenigd Koninkrijk over zijn wederwaardigheden in Guinee Bissau. Hij woont al 30 jaar in Bissau en heeft daar een onderneming.
Het is te bestellen door een bedrag EUR 18,85 (EUR 14,95 voor het boek plus EUR 3,90 verzendkosten) over te maken naar J.G. van Maanen. NL05INGB0657799610. Vermeld bij de overmaking je adres, dan wordt het opgestuurd.