20 PC’s voor Lyceum Empada
Lyceumleerlingen in Empada krijgen het vak ‘ínformatica’. Helaas wordt dit gegeven zonder praktijk: er staat wel sinds jaren een aan aantal PC’s met grote monitors, maar bij navraag blijken ze nooit te hebben gefunctioneerd. De lessen informatica zijn dus volledig theoretisch en een vorm van droogzwemmen.
Wat fantastisch dat de directeur van het Spinozalyceum in Amsterdam (die in 2012 met eigen ogen het lokaal met de niet-werkende PC’s aanschouwde) met het aanbod kwam om 20 ‘afgeschreven’ desk tops aan Sanjuna ter beschikking te stellen. Daarnaast bleek de ICT van het Spinozalyceum bereid om relevante software op de PC’s te zetten. Hiertoe werd gebruik gemaakt van (praktisch) gratis software die door ‘TechSoup’ ter beschikking is gesteld. Via TechSoup krijgen non-profitorganisaties toegang tot de donatieprogramma’s van technologieleveranciers. Met TechSoup kunnen non-profitorganisaties voordelig beschikken over veelgevraagde software en hardware (donatiepartner is onder meer Microsoft). Zo kon Windows 8.1 met een officiële licentie (en een Portugese versie van Open Office) geïnstalleerd worden.
De computers worden opgehaald in Amsterdam.
In augustus zijn de computers verscheept naar Bissau. Hoewel de PC’s zijn afgeschreven wil de overheid/douane altijd graag wat aan dergelijke import verdienen. Ze zijn inmiddels ingeklaard en aangekomen in Empada (30 oktober). De kosten van inklaring zijn gelukkig erg meegevallen (€ 450). In het najaar zijn de PC’s geïnstalleerd en in gebruik genomen.
De projectweek van het Spinozalyceum in oktober 2016 (zie hierover https://www.sanjuna.nl/nieuwsbrief/nieuws-in-het-kort/) heeft een bedrag opgeleverd van 3.000, waarmee de kosten van transport en invoer ruimschoots gedekt zijn. Van het geld dat over was is in april 2016 een grote multifunctionele printer gekocht, zodat het werk van de leerlingen en staf ook geprint of gescand kan worden. Ook is er meteen een voorraadje toners meegekocht.
Omdat Empada geen elektriciteit heeft, moet het Lyceum om de computers te kunnen gebruiken een generator inschakelen, hetgeen veel brandstof vergt. Daarom is een nieuw project gestart om gelden te werven voor een zonne-energieproject, waarmee in de energiebehoefte van het Lyceum kan worden voorzien. Inmiddels is dit gerealiseerd (zie https://www.sanjuna.nl/projecten/zonnepanelen-voor-het-lyceum/ ).